Sayfalar

13 Temmuz 2011 Çarşamba

Catch Me If You Can

http://www.imdb.com/title/tt0264464/

  Bu yazı söz konusu film hakkında önemli bilgiler içermektedir. Eğer filmi izlemediyseniz okumayınız ama belki okuyabilirsiniz de. 

  2002 yılında Steven Spielberg tarafından çekilmiş, başrollerinde Tom Hanks'in ve Leonardo diCaprio'nun olduğu yapıt. Film, Frank Abagnale Jr.'ın hayatından esinlenerek çekilmiş.

  İlk olarak filmi anlayabilmek için Frank Abagnale Jr. hakkında birkaç bilgi verelim. Hemen kopyacılığımızı konuşturup Wikipedia'dan kendisi hakkındaki bölümü ekliyorum.

  Frank William Abagnale, Jr. (doğum 27 Nisan, 1948) 1960lı yıllarda resmi olarak dolandırıcıydı. Şu an; Abagnale and Associates isimli finansal dolandıcırılık danışmanlık şirketini yönetiyor.
New York City'nin Westchester County'sinde;Ailenin tek çocuğu olarak doğan Frank; New Rochelle'deki bir katolik okulunda öğretimini sonlandırdı. 1964 yılında ailesi boşandı, ve bunu çok sorunlu bulan Frank ailesinden uzaklaştı. Bu dönem; babasını gördüğü son dönemdi; ancak annesi ile 7 yıl sonra görüştü.

  New York City'de tek başına yaşıyan Frank; "Big Nale" (Büyük İnleme) olarak anıldı, daha sonra da ismi "Big" (Büyük) olarak kısaldı. Kendisini olgun göstermek için; ehliyetini olduğundan 10 yıl yaşlı olarak göstermek için değiştirdi.

  Pehh fazla bir bilgi yokmuş burada. Oradan buradan bulduğum bilgiler ile devam edelim. Frank, bütün dünyada yaklaşık 2.5 milyon $'lık çek dolandırıcılığı yapmış. Bunun yanında pilot olarak bir hava yolu şirketinde dünyayı dolaşmış, baro sınavlarını geçerek avukatlık yapmış ve sahte diplomalar hazırlayarak doktorluk yapmış bir insan. Ve bütün bunları 16. yaşı ile 20. yaşı arasında yapmaya başarmış. Buraya kadar anlattığım bir film senaryosu değil gerçek bir hikaye. Evet, evet gerçek.


  Artık filmin konusunu açmaya gerek kalmadı sanıyorum. Asıl noktayı anladık. O yüzden direk filmle ilgili yorumlarıma geçiyorum. Bir kere adam inanılmaz zeki. Doğaçlama yaparak olaylardan kurtulmayı çok iyi biliyor. Bu sırada da izleyiciye keyifli dakikalar yaşatıyor. Örneğin, babasının vergi dairesi ile yaşadığı sorunlar sonucunda okulunu değiştirmek zorunda kaldığında ilk kez yeni sınıfına giriyor. Daha önce omuzuna çarparak geçen çocuğun 'Aynı vekil öğretmene benziyorsun.' demesiyle hemen dönüp öğretmen gibi davranmaya başlıyor. Çocuklar da bunu iki hafta boyunca yutuyor. Onlara ödevler veriyor, sözlüler yapıyor eheheh. Bir diğer sahne de ise kendisiyle yatmak isteyen kadın Frank'den 1000 $ karşılığında bunu yapabileceğini söylüyor. Frank kadına 1400 $'lık çek vererek hem kadınla yatıyor hem de sahte çek karşılığı 400 $ para üstü alıyor. Ama kıvrak zekasını en çok konuşturduğu sahne ise kendisinin peşini bırakmayan Carl'a ilk yakalandığı sahneydi. Ahahah adam kendisini yakalamaya gelen FBI ajanına polis numarası yaparak kurtuldu. Var mıdır bundan ötesi?


  Filmde Frank'in babasından öğrendiği birçok şeyi kullandığını da görüyoruz. Yankeelerin çizgili formaları sayesinde hep kazandığını söyleyen babası sayesinde havaalanından dikkatleri hosteslerin üstüne çekerek kaçmayı başardı. Kremayı tereyağı yapan fare hikayesini de kullandı.


  Ayrıca filmde bütün erkekler kadınlar tarafından ihanete uğratıldı. Frank'in annesi hem Frank'e hem babasına, Brenda salaklığının da etkisiyle Frank'e, Carl'ın eşi de Carl'a ihanet etti. Kadınların mücevherlere olan zaafı da güzel belirtilmiş. Bu da ilginç bir nokta bence.


  Son olarak, Tom Hanks'i ve Leonardo diCaprio'yu oyunculuklarından ötürü kutlamak lazım. Gerçekten çok iyi iş başarmışlar. Özellikle diCaprio film çekilirken 28 yaşında olmasına rağmen hiç sırıtmamış. 16-19 yaşları arasındaki genci çok iyi canlandırmayı başarmış.


  Gayet eğlenceli, hoş bir film olmuş. Gerçek bir hikayeden uyarlanmış olması da insanı daha da içine çekiyor. İzlenmeli.

  Bu da gerçek Frank Abagnale Jr.'ın film hakkındaki görüşleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder