Sayfalar

12 Haziran 2011 Pazar

Groundhog Day

http://www.imdb.com/title/tt0107048/

  Bu yazı söz konusu film hakkında önemli bilgiler içermektedir. Eğer filmi izlemediyseniz okumayınız ama belki okuyabilirsiniz de.

  1993 yılında Harold Ramis tarafından çekilmiş fantastik komedi. Kadrosunda Bill Murray, Andie MacDowell ve Chris Elliott gibi isimler var.

  Çok iyi film ya. Bir kere mantık müthiş. Daha önce görmedim, duymadım, bilmiyorum böyle bir konuya benzer bir film çekildiğini. Böyle yerlere yatıracak kadar gülünecek sahnesi pek yok ama izledikten sonra insanı, iyi ki izlemişim dedirtebiliyor.


  Kısaca bilgi vermek gerekirse, Bill bir hava durumu sunucusu. Çalıştığı televizyon tarafından her yıl Groundhog Day'e gönderiliyor. Bu gün bir köstebek çıkıp kışın dört hafta daha sürüp sürmeyeceğini söylüyor ve insanlar eğleniyor falan. Normal olarak da Bill bu günden nefret ediyor. Böyle saçma bir şey kutlanır mı la? Neyse, Bill o hiç sevmediği günü geçirdikten sonra kar fırtınası yüzünden evine dönemeyince yine o şehirde kalıyor ve nefret ettiği günü tekrar tekrar yaşamaya başlıyor.


  Aslında düşününce böyle bir şey yaşamanın o kadar da kötü olmadığı fark edilebilir. İstediğini yap, geleceği gör, ölme ihtimalin olmasın, Tanrı gibi davran ve bunun gibi bir çok şey yapılabilir. Böylece nefret edilen gün eğlenceli bir güne dönüştürülebilir. Bill de bunu fark ettikten sonra kendini eğlendirmeye bakıyor. Banka aracından para çalıp, beğendiği bir kadını bir günde elde etmeye çalışıyor. Başlarda hayat Bill'e güzelken bir yerden sonra insan bıkıyor tabii. Sonra başla kendini öldürmeye. Bu da sonuç vermeyince bari insanlara bir hayrım dokunsun diyen Bill, önüne gelene yardım etmeye başlıyor. Haber cümlesi gibi oldu bu cümle :) O evsiz amcamı kurtaramaması üzdü ama, olmadı o. Ha bir yandan da Rita'yı ayartmaya çalışıyordu bizim muhabir. Başlarda hep tokadı yemesine rağmen demek ki herkese yardımı dokunan bir insan olunca hedefe ulaşılabiliyormuş.


  Filmde radyoda çalan şarkı bir yerlerden tanıdık geliyordu. Bu tür konularda da çok hassasım kafama takıldı mı illa ki bulmam lazım. Sonra bir anda dank etti. Bu şarkı Face2face isimli İngilizce kitabında geçiyor. Pre-intermediate olanında. Bu da böyle gereksiz bir bilgi olsun.

  Sonuç olarak, enteresan, hoş, fantastik bir film. Bu tür filmlerden hoşlananlar sevecektir bunu da.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder