Sayfalar

15 Haziran 2011 Çarşamba

The Big Lebowski

http://www.imdb.com/title/tt0118715/

  Bu yazı söz konusu film hakkında önemli bilgiler içermektedir. Eğer filmi izlemediyseniz okumayınız ama belki okuyabilirsiniz de.

  1998 yılında Joel Coen ve Ethan Coen tarafından yazılıp, yönetilmiş komedi filmi. Oyuncuları arasında Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore ve Steve Buscemi gibi isimler var.

  Filmin bütün olayı Jeffrey Lebowski namıdiğer The Dude'ın halısının üzerine işenmesi. Evet bu. Bütün film bu olaydan yola çıkarak şekilleniyor. Böyle bir olayla başlayan bir film ne kadar ciddi ilerleyebilir ki? Keza ilerlemiyor da.


  Filmdeki her bir karakter inanılmaz garip ve umursamaz. The Dude dünyanın en rahat hareket eden adamı, Donny en malı ve de özellikle Walter en en en gamsız adamı. Gamsız sözcüğü bu adam için türetilmiş sanki. Böyle bir umrumda değil hiçbir şey havası başka kimsede yoktur herhalde. Bir de Jesus vardı. Bu üçlünün bowlingdeki rakipleri. Onun yaptığı hareketler zaten anlatılmaz, yaşanır. Ben film hakkında sadece Walter'ı anlatmak istiyorum. Ahahah bowling salonunda çizgiyi geçmesine rağmen sayı isteyen bir adama silah çeken bir insan ya, ikili tartışmalar yaparken kendini haklı çıkarmak için konuyla hiç de alakası olmayan şeyler anlatmaya başlayan, Yahudi olmamasına rağmen Yahudilerin Sebt Günü'nde hiçbir iş yapmayan bir insan. İnsan demek ne kadar doğru o da ayrı bir konu :) Donny ile de aralarında özel bir bağ var. Şöyle ki; Donny ne zaman konuşmaya kalksa Walter'ımız 'Shut the fuck up Donny' der. Öyle de sever Donny'i. Ha bir de, yukarıda bahsettiğim konuşmalarının ardından 'am I wrong?' deyip karşısındakinden onay beklemesi yok mu? Sadece Walter için bile izlenilebilir bu film.


  The Dude'ın White Russian'ına da ayrı değinmek isterim. Film boyunca böyle höpürdete höpürdete o kadar güzel içiyor ki içki sevmeyen herhangi birinin bile canı çeker. White Russian'ı bayağı ünlü etmiştir herhalde.


  Son olarak Coen Biraderler'e iki çift sözüm var. Bak beylerim, o Donny'i öldürmeyecektiniz. Tamam, bence filmin en komik sahnesi Walter'ın Donny'nin küllerini denize serpmeye çalışıp rüzgarın etkisiyle Lebowski'nin üzerine boşaltmasıydı ama Donny'i öldürmeyecektiniz, ayıp ettiniz.

  Film, absürt komedi ve kara mizah severler için biçilmiş kaftan. Bu türü sevip bu filmi sevmemek imkansız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder