Sayfalar

31 Mayıs 2011 Salı

Never Let Me Go

http://www.imdb.com/title/tt1334260/

   Bu yazı söz konusu film hakkında önemli bilgiler içermektedir. Eğer filmi izlemediyseniz okumayınız ama belki okuyabilirsiniz de.

  2011 yılı, başrollerinde Keira Knightley, Carey Mulligan ve Andrew Garfield'ın oynadığı bir Mark Romanek yapımı.

  Sadece organ bağışlaması için yaşatılan insanlar gibi fantastik öğeleri barındıran bir film. Bu filme bilimkurgu da denilebilir mi bilmiyorum ama dramanın dibine vurduğu kesin. 103 dakika boyunca sürekli depresif bir havanın içine sokuyor izleyicileri. Filmin başlarındaki okulda, katı kuralların olduğu normal bir yatılı okul havası var, taa ki yeni gelen öğretmenin çocuklara ve aynı zamanda bizlere geleceklerini anlattığı ana kadar. Yalnız bu bölümde kafama takılan bir şey var: o yaştaki çocukların çok zeki konuşmaları. Taş çatlasın 12-13 yaşlarındaki çocuklar bildiğin yetişkin gibi konuşuyorlar. Bana o yaşta elime kağıt tutuşturup burada yazıldığı şekilde konuş deseler bile zorla konuşurdum herhalde. Bu yüzden biraz konsantrasyonum dağıldı, çocuklar okuldan ayrılana kadar zor toparladım.


  Şimdi şöyle düşünürsek filmde başkalarının dedikleri gibi hatta sadece başkaları için yaşayan, çaresiz, kişiliklerinin gelişmesine izin verilmemiş, hayatlarının sınırları belli olan, sevgilerini göstererek bir kaç yıl daha fazla yaşayabileceklerini sanan insanlar var. Filmi sadece bu açıdan baktığımızda gayet iyi bir drama. Normalde izleyiciye sorular sordurtmak da iyidir, ki bu filmde de soruyoruz. Ama sorduğumuz soru; niye?


  Arkadaş bu insanlar niye kaçmaya çalışmıyorlar, niye bu mal gibi hayatı kabul ediyorlar, niye kimse yardım etmiyor, niye bütün dünya bu olayı kabullenmiş, niye, niye? Şimdi sen gelsen şöyle bir anlatsan şunlar oldu da ondan böyle diye filmin içerisinde kendi mantığı varmış der, konuyu kapatırız. Bir ara çocuklar birilerinin klonu olduğundan söz ediyorlardı. Klonlandıkları için mi böyleler? E madem klonlarken isyan çıkarmalarını falan engelleyebiliyorsunuz bu aşk meşk olaylarını da çıkarın aradan biraz daha fazla yaşamak istemesinler sizin de işiniz kolaylaşmış olur. Eğer bu yüzden de değilse o zaman ne? Açıklasanıza. Böyle sanki bir devam filmiymiş gibi olmuş, olmamış.


  Sonuçta drama yönü gayet iyi olan ancak genel olarak senaryosunda(kitaptan uyarlanma) bazı eksikliklerin bulunduğu bir film olmuş. Belirttiğim olumsuzluklara rağmen -zaten bunları kafaya takmayan birçok insan olacaktır- izlenebilir. Hatta izleyin siz en iyisi :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder